Aspir yağı, bağışıklık sistemini güçlendiren olumlu etkilere sahiptir. Peki aspir yağı nedir, ne işe yarar? Aspir yağının faydaları nelerdir? İşte aspir yağının kullanımı ve bilinmeyen faydaları…
Aspir, otsu bir bitki türü olup kuraklığa dayanıklı ve sıcak iklimleri tercih eden bir bitkidir. Hızlı bir büyüme sürecine sahip olan aspir bitkisi, genellikle 4 ila 5 ay gibi kısa bir sürede yetişir. Bu bitkiden elde edilen aspir yağı, insan sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olan değerli bir bitkisel yağdır. Özellikle bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileriyle bilinir. Peki aspir yağı nedir, ne işe yarar? Aspir yağının faydaları nelerdir? İşte aspir yağının kullanımı ve bilinmeyen faydaları…
ASPİR YAĞI NEDİR?
Aspir bitkisi, genellikle aspir yağı üretmek için tercih edilen çok dallı ve otsu bir bitki türüdür. Bu bitki, sarı, kırmızı veya turuncu çiçeklere sahip olabilir. Farklı şekillerde preslenerek elde edilen aspir yağı, özellikle doymamış yağlar bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle sağlık açısından önemli bir kaynak olarak değerlendirilir.
ASPİR YAĞI NEYDEN YAPILIR?
Yağ oranı yüksek olan aspir yağı, soğuk sıkım yöntemi ile yüksek verimli olarak elde edilir. Bitkinin tadının sıkım sonrası acılaşmasını engellemek için oksidasyon değerlerine bakılır ve raf ömrü uzundur.
Sporcu takviyelerinde sıkça kullanılan aspir yağı, vücudu destekleyici özelliklere sahiptir. Spor performansını artırmaya yardımcı olurken aynı zamanda kasların onarımı ve yenilenmesine katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, aspir yağı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önler ve genel sağlığın korunmasına katkı sağlar. Bu özellikleriyle, aspir yağı sporcuların performansını artırmak ve genel sağlık düzeyini desteklemek için tercih ettiği bir takviye olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
ASPİR YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Düzenli kullanıldığı takdirde bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudunuzu hastalıklara karşı daha dirençli kılacaktır.
Stres oranını azaltarak depresyon, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi çeşitli hastalıkların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
Aspir yağı, kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmede etkilidir. Düzenli tüketildiğinde metabolizmanın çalışmasını destekleyerek kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
Kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin giderilmesinde de etkilidir.
Vücuttaki kan şekeri oranını dengelemesi sebebiyle şeker hastalarının sıklıkla tercih ettiği bitkisel yağ çeşitlerinden biridir.
Güçlü bir E vitamini kaynağıdır. Saç ve cilt bakımında kullanılan önemli bir yağdır. Ayrıca siyah nokta ve sivilce oluşumunu azaltarak cilt lekelerinin giderilmesini yardımcı olmaktadır. E vitamininin faydaları yazısını okumak için tıklayın…
Adet döngüsünü düzenlediği bilinen aspir yağı, regl semptomlarını azaltma etkisine de sahiptir.
ASPİR YAĞI NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Aspir yağı, gıda olarak tüketilecek ise günde 1-2 tatlı kaşığı şeklinde tüketilmesi önerilir. Direkt olarak alınabileceği gibi sıvı içeceklere ya da katı yiyeceklere de eklenebilir. Aç karnına alınması tokluk hissi oluşturabilir, yağ içeriği yüksek olduğu için mide problemi olanlar tok karnına da kullanabilir. Cilde sürülerek kullanılacak ise bölgesel olarak masaj yaparak emilimi attırılabilir, günde sabah-akşam 2 kere şeklinde kullanılabilir.
ASPİR YAĞI NERELERDE KULLANILIR?
Aspir yağı ne işe yarar ya da nerede kullanılır gibi sorulara birden fazla yanıt verilebilir. Doymuş ve doymamış yağlar açısından zengin olması cildi onarıcı ve besleyici bir yağ olarak kozmetik sektöründe tercih edilir. Yüksek oleik asit içerdiği için ısıya dayanıklıdır ve kızartma yağı olarak gıda sektöründe kullanılır. Ayrıca, fırıncılıkta, sote ve kavurma şeklinde pişirilen ürünlerin hazırlanmasında öne çıkar. Yemeklere tat vermek amacıyla salata sosları, margarinler ve mayonezlerde içeriklere katılır. Düşük sıcaklıklarda stabilizesini koruması donmuş gıdaların hazırlamasında uygunluk içerir. Biyodizel üretimi için de elverişli bir yağ olurken süs ve boya bitkisi olarak kullanımı da mevcuttur.