24 Kasım ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenler ile ilgili sözleri günün ve öğretmenlerin önemini daha da vurgulamaktadır. İşte Atatürk’ün öğretmenlere ve eğitime verdiği önemi vurgulayan öğretmenler günü sözleri…
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk her zaman eğitim ve öğretime değer veren bir lider olmuştur. Hem davranışları hem de sözleri ile öğretmenlik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Atatürk’ün 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili sözleri ise şöyle:
“Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.”
“Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır…”
“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.”
“En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur.”
“Unutmayınız ki; cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.”
“Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferi siz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sarsılmaz bir inançla ben ve arkadaşlarım sizi gözeteceğiz. Sizin karşılaştığınız tüm engelleri kıracağız.”
“Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur.”
“Öğretmenler!… Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.”
“Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller ister.”
“En mesut olanlar, hizmetlerinin bütün nesillerce meçhul kalmasını tercih edecek karakterde bulunanlardır.”
“Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.”