Evlilik kredisi başvuruları ve şartları, yeni evlenecek çiftler tarafından merak ediliyor. Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte yeni evlenen gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilebilecek. Peki, Evlilik kredisi başvuru tarihi ne zaman? Evlilik kredisi başvurusu nasıl yapılır? Evlilik kredisi başvuru şartlar neler?
Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi. Aile ve Gençlik Fonu’nun gençlere verilecek olan 150 bin TL’lik evlilik kredisine mali kaynak oluşturulacak. Peki, Evlilik kredisi başvuru tarihi ne zaman? Evlilik kredisi başvurusu nasıl yapılır? Evlilik kredisi başvuru şartlar neler?
EVLİLİK KREDİSİ BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Evlilik kredisi başvuru tarihi henüz belli değil. Yasal düzenleme sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacak fon hazırlığı sonrasında başvurular başlayacak. Fon hazırlığının yılbaşına kadar tamamlanması ve faizsiz evlilik kredisi başvurularının Aralık ya da Ocak ayında verilmesi bekleniyor.
EVLİLİK KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Evlenecek gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesini, evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçladıklarını söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, “Ülkemizin ürettiği doğal gaz, petrol ve maden gelirlerinden ayrılacak kaynakla, Aile ve Gençlik Fonu’nun kurulması önemli bir adım olacaktır. Aileyi güçlendirecek farklı projelerin de sisteme katılmasıyla kapsam daha da genişleyecektir.” ifadelerini kullandı.
Kredilerin ilk evliliğini yapanlara mı verileceğine yönelik soruya Usta, şöyle yanıt verdi:
“İlk evlilikler önceliğimiz ama deprem bölgesiyle başlıyoruz pilot iller olarak. Belki genç bir kardeşimiz eşini kaybetmiş olabilir, ikinci bir evlilik olabilir, o yüzden şartların çok net olmayacağını, proje kapsamında ilin, bölgenin ihtiyaçlarına oradaki gençlerin durumuna göre değişiklik arz edebileceğini söyleyebilirim. O yüzden deprem bölgesi için ikinci evlilikler de söz konusu olabilir, kabul edilebilir. Şartlar tamamıyla ilin ve bölgenin ihtiyaçlarına ve oradaki projenin şartlarına uygun olacak şekilde değiştirilebilir, güncellenebilir, sınırlar geliştirilebilirler.”
Birinci hedeflerinin, pilot illerde evlilik noktasında ihtiyacı olan gençlere maddi destek vermek olduğunu kaydeden Usta, fonun kaynakları arttıkça gençlerin girişimlerine ve gelişimlerine destek vermeyi amaçladıklarını vurguladı.
Uygulamanın başlayacağı Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’nın pilot iller olarak belirlendiğini bildiren Usta, gerekli görülürse depremden etkilenen diğer bölgelerin de buna dahil edilebileceğini açıkladı.
Güncellemelerin yaş için de geçerli olduğunu kaydeden Usta, “Bir kriter koymuyoruz. Yönetim Kurulu, ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre yaş sınırlarını proje kapsamında değerlendirecek, ona göre de esnetebilir. Bir yaş sınırı o yüzden koymadık. En fazla gencimizin bu fondan yararlanmasını ve istifade etmesini istiyoruz. O yüzden kanunla bir yaş sınırı koymadık. Proje kapsamında değerlendirilecek.” diye konuştu.
Usta, “150 bin liralık kredi enflasyon oranında güncellenebilir mi?” sorusuna, “Evet, bunların hepsi Fon’un yönetim kurulu tarafından kendi içerisinde düzenlenecek. Ayrıca Fon’a nakdi bağışlar da kabul edilebilecek. Fon’un, yine vergiler, harçlar noktasında istisnaları da mevcut.” karşılığını verdi.