Tutuklu gazeteci Barış Pehlivan’ın Kasım 2022’de gazetemizde yayımlanan “Mide bulandıran öykü” başlıklı yazısı nedeniyle “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 2. Asli Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Gazeteci Barış Pehlivan, hakkında 2020 yılında açılan ve 3 yıl 9 ay hapis cezası verilen dava kapsamında beşinci kez cezaevine girdi. Denetimli serbestlik yasasından yararlanmasına izin verilmeyen Pehlivan, bugün hakim karşısına çıktı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin küçük olması nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen davada Pehlivan ve taraf avukatları hazır bulundu.
PEHLİVAN SAVUNMASINI YAPTI
Kimlik tespitinin ardından söz alan Pehlivan, kendisinden şikâyetçi olan Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner’in şikâyet dilekçesinden alıntı yaparak savunmasına başladı.
Pehlivan’ın savunması şu şekilde:
“Şimdi bu salondaki gazeteciler bu davayı takip ediyorlar. Haliyle haberini de yapacaklar. O haberlerinde Ömer Faruk Aydıner’in benim hakkımdaki şikâyet dilekçesini de yazabilirler. İşleri bu ve dava hakkında gizlilik kararı yok. Eğer şu an sanık olduğum bu davanın iddianamesine değer verirsem, benim şu an yargılandığım bu davayı haber yapacak olan tüm meslektaşlarım hakkında suç duyurusunda bulunmam gerekiyor. Hatta hepsinin sizin karşınızda sanık olması gerekiyor.
Bir iş kadınının suç duyurusunu yazdım. Suç duyurusunda şikâyet edilenlerden biri de Ömer Faruk Aydıner. Böylesi bir yargısal süreç yaşanmış ki, dosya Yargıtay’a gitmiş. Yargıtay ‘soruşturma açılmasını gerektirir nitelikte olmadığına’ karar vermiş. Ömer Faruk Aydıner kendisine isnat edilen suçlamalara karşı şikayetçi iş kadını hakkında dava açmış. Yazımda Ömer Faruk Aydıner’e yöneltilen iddiaların yanında, Aydıner’in yaptığı karşı suç duyurusunu da yazdım.
Biz burada, ‘bu yargısal süreci tamamen yasal belgelere dayanarak köşeye taşımak suç mudur değil midir’ onu tartışıyoruz. Dahası, tartışmaktan öte bu benim özgürlüğüme bedel oluyor. İş kadını, uyuşturucu ticareti yapan birinden borç almış. Bu borcun ödenmesi aşamasında da Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner devreye girmiş, ona da ödeme yapılmış. Savcılık, bu yasal şikâyeti köşeme taşımamı ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’ saymış.”
NE OLMUŞTU?
Yazarımız Barış Pehlivan, daha önce ceza aldığı ve altı ay kaldıktan sonra tahliye edildiği ‘Libya’da şehit olan MİT mensubu’ haberiyle ilgili davadan dolayı geçen ağustos ayında yeniden cezaevine girmişti.
Denetimli serbestlik talebi yanıtlanmayan Pehlivan, temmuzda çıkarılan ve Covid-19 izinlisi hükümlülerin tekrar cezaevine girmesini engelleyen düzenlemeden de muaf tutulkmuştu. Pehlivan’ın buna yönelik itirazı da kabul edilmemişti.